日本の投資家へ『ワクチン債』を発行

Restricted Access Library

The material in this Restricted Access Library is intended to be accessed only by persons with residence within the territory of a Member State of the European Union and is not intended to be viewed by any other persons. The material in this Restricted Access Library is provided by IFFIm for information purposes only and the materials contained herein were accurate only as of their respective dates. Certain information in the materials contained herein is not intended to be, and is not, current. IFFIm accepts no obligation to update any material contained herein.

Persons with residence outside the territory of a Member State of the European Union who have access to or consult any materials posted in this Restricted Access Library should refrain from any action in respect of the securities referred to in such materials and are otherwise required to comply with all applicable laws and regulations in their country of residence.

The materials in this Restricted Access Library are for distribution only to persons who are not a "retail client" within the meaning of section 761G of the Corporations Act 2001 of Australia and are also sophisticated investors, professional investors or other investors in respect of whom disclosure is not required under Part 6D.2 of the Corporations Act 2001 of Australia and, in all cases, in such circumstances as may be permitted by applicable law in any jurisdiction in which an investor may be located.

The materials in this Restricted Access Library and any documents linked from it are not for access or distribution in any jurisdiction where such access or distribution would be illegal. All of the securities referred to in this Restricted Access Library and in the linked documents have been sold and delivered. The information contained herein and therein does not constitute an offer for sale in the United States or in any other country. The securities described herein and therein have not been, and will not be, registered under the U.S. Securities Act of 1933, as amended (the "Securities Act"), and may not be offered or sold in the United States except pursuant to an exemption from, or in a transaction not subject to, the registration requirements of the Securities Act and in compliance with any applicable state securities laws.

Each person accessing the Restricted Access Library confirms that they are a person who is entitled to do so under all applicable laws, regulations and directives in all applicable jurisdictions. Neither IFFIm nor any of their directors, employees, agents or advisers accepts any liability whatsoever for any loss (including, without limitation, any liability arising from any fault or negligence on the part of IFFIm or its respective directors, employees, agents or advisers) arising from access to Restricted Access Library by any person not entitled to do so.

途上国の子どもたちへ予防接種を

このたび、大和証券グループ、予防接種のための国際金融ファシリティ(IFFIm)(以下、「IFFIm」という。)、GAVIアライアンス、および世界銀行は、途上国の子どもたちにワクチンを提供するための資金を調達する『ワクチン債』の発行および販売を行いましたので、その概要をお知らせいたします。これは、2013年初のワクチン債となりました。

今回の起債にあたっては、期間5年のトルコ・リラ建債券および南アフリカ・ランド建債券が発行されました。大和証券株式会社が売出しを行い、日本の個人投資家および法人投資家に販売し、両銘柄共完売致しました。

大和証券グループでは、2008年3月、2009年2月、2010年3月、2011年3月とこれまでに過去4回のワクチン債販売を成功させてきました。今回で5回目の取扱いとなり、これまでの販売総額は約1,250億円にのぼります。

投資家の皆様におかれましては、信用力の高いワクチン債への安全な投資を通じて、途上国の子どもたちのためのワクチン普及活動に多大なご貢献を頂いております。

大和証券グループでは、投資を通じて社会的課題の解決を目指すインパクト・インベストメントを積極的に手掛けており、ワクチン債はその取組みのひとつです。

IFFIm理事会会長であるレネ・カーセンティは次のように述べています。「日本の投資家の皆様並びに大和証券グループには過去5年にわたりワクチン債を通じてIFFImに多大なるご支援をいただいております。IFFImのワクチン債は、早急に大規模な予防接種サービスを展開して途上国の子どもたちの命を救うべく、GAVIアライアンスの活動を支えているのです。」

IFFImが国際資本市場で発行するワクチン債で調達した資金は、GAVIアライアンスを通じて、予防接種サービスの拡充や保健システム強化のために使われます。IFFImは9カ国の寄付国からの法的拘束力のある寄付金(約63億米ドル)を投資家の皆様への元利金返済原資としており、世界銀行がIFFImの財務マネージャーとして財務管理を行っています。

IFFImは、寄付国からの将来の寄付金を今すぐ使える資金にするために、債券発行により投資家の皆様から資金の借入を行っています。今すぐ使える大量の資金をIFFImが提供することにより、ワクチンの「購入」と「配布」というGAVIアライアンスの業務に多大な効果がもたらされます。GAVIアライアンスの資金繰りに余裕が生まれることで、予防接種プログラムを計画的かつ効率的に実行することが可能となるからです。

2006年の発足以来、IFFImは国際資本市場で38.5億米ドル相当の資金を調達し、GAVIアライアンスを支援してきました。GAVIアライアンスは、途上国における予防接種へのアクセス拡大によって、子どもたちの命を救い人々の健康を守ることを使命としています。

ワクチン債の概要

発行体

予防接種のための国際金融ファシリティ(IFFIm)

起債通貨